Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση "Σκέψεις και προβληματισμοί για την έμφυλη βία" 

Το Σάββατο 5/12/2020 οι συλλογικότητες «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι» και «ΣΤΑΣΗ στο Καλαμάκι» ένωσαν τις δυνάμεις τους και πραγματοποίησαν τη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Σκέψεις και προβληματισμοί για την έμφυλη βία». Αφορμή αποτέλεσε η 25η Νοέμβρη-Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, και η εκδήλωση αφιερώθηκε τόσο σε όλες τις γυναίκες που σπάνε τη σιωπή όσο και στη γυναίκα-σύμβολο Ελισάβετ-Μπέτυ Βακαλοπούλου, τη σπουδαία αγωνίστρια που υπέστη την υπέρτατη βία, εκείνη των ναζιστικών εγκλημάτων, και επέζησε μαχόμενη και που σήμερα βρίσκεται στη δύση της ζωής της (βλ. https://stasistokalamaki.blogspot.com/2020/12/blog-post.html).

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της Βίλμας Μενίκη «Οι Κατίνες μου». Το ντοκιμαντέρ «Οι Κατίνες μου» επιχειρεί να καταγράψει σήμερα την ιστορία της «Αυτόνομης Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης» που εμφανίστηκαν το 1985 και έδρασαν για μία δεκαετία.
Μετά την προβολή, ακολούθησε συζήτηση για τη θέση των γυναικών στην κοινωνία τότε και τώρα, τα στερεότυπα και την έμφυλη βία. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος η δημιουργός του ντοκιμαντέρ Βίλμα Μενίκη, καθηγήτρια, η Νένα Βενετσάνου, τραγουδίστρια και τραγουδοποιός και η Μαρουλίνα Πλακάκη, μέλος των συλλογικοτήτων της διοργάνωσης. Στη συζήτηση παρενέβησαν πολλές γυναίκες, φεμινίστριες, γυναίκες που υπηρέτησαν την οριζόντια πολιτική της ισότητας των φύλων από θέσεις ευθύνης, εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων, συλλογικοτήτων και φορέων.
Η εκδήλωση είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό, καθώς καταγράφηκανπάνω από 1.500 ζωντανές προβολές, απήχηση σε 2.450 άτομα, 540 αλληλεπιδράσεις, 16 κοινοποιήσεις, 50 likes και 40 σχόλια, όπως αποτυπώθηκε στις σελίδες των συλλογικοτήτων διοργάνωσης στο Facebook. Η εκδήλωση αναμεταδιδόταν ζωντανά και από τη Θρυαλλίδα Σύλλογος Πολιτιστικής και Κοινωνικής Παρέμβασης.

No comments:

Post a Comment