ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απολογιστικά για την εκδήλωσή μας της 4/12/23 με τίτλο

« … αρετής ένεκα και δικαιοσύνης … »


Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, πραγματοποιήθηκε στις 4/12/2023, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου, η εκδήλωση που διοργανώσαμε με τίτλο  « … αρετής ένεκα και δικαιοσύνης … » και  θέμα τα δύο αρχαία δημοτικά ψηφίσματα των Δήμων Αλιμούντος και Ευωνύμου αλλά και γενικότερα την αρχαία ιστορία της περιοχής.

Ο αρχαιολόγος κ. Γεώργιος Σταϊνχάουερ στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα δύο ψηφίσματα, το είδος και το περιεχόμενο τους, αλλά και στη δική του εργασία νοηματικής «ανασύστασης» του χαραγμένου κειμένου στο ψήφισμα των Ευωνυμέων, με βάση τα διασωθέντα σε αυτήν χαραγμένα γράμματα. Επισήμανε ότι στο κείμενο των ψηφισμάτων, περιλαμβάνονταν δημοτικά θέματα ή απόδοση τιμών σε τοπικούς αξιωματούχους, των αρχαίων δήμων Αλιμούντος και Ευωνύμου, που οι δημιουργοί τους έκριναν ότι πρέπει να δημοσιοποιηθούν στο κοινό.

Στην εκδήλωση επρόκειτο να συμμετάσχει με εισήγησή της η κα Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου Καζά. Λόγω όμως απρόβλεπτου κωλύματος της, που προέκυψε την  τελευταία στιγμή,  την εισήγησή της παρουσίασε ο συνεργάτης της αρχαιολόγος κος Μάνος Λαρετζάκης, ο οποίος και με την χρήση οπτικών διαφανειών, παρουσίασε στο κοινό χάρτες αποτύπωσης των πιθανολογούμενων ορίων των δύο αρχαίων Δήμων καθώς και ευρήματα, που έχουν αποκαλυφθεί στην περιοχή μετά από παλαιότερες ή πιο πρόσφατες ανασκαφές.

Παρέμβαση έκανε ο κ. Αριστείδης Θωμόπουλος, πρώην δημοτικός σύμβουλος Αλίμου, ο οποίος αναφέρθηκε στην αρχαία ιστορία της πόλης του Αλίμου και επισήμανε την ανάγκη και τρόπους σύνδεσής  της, προς απόκτηση δημιουργικής συνείδησης και ταυτότητας εντοπιότητας, κυρίως μέσω της εκπαίδευσης, με το παρόν της πόλης μας, προτείνοντας προς τη δημοτική αρχή την τοποθέτηση αντιγράφων, από εκμαγεία, των ψηφισμάτων σε  τρία καίρια σημεία του Δήμου και την απόδοση ειδικής τιμής στην αρχαιολόγο κα Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου - Καζά, για το μακροχρόνια σημαντικό έργο της, στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ Στέφανος Διαμαντής μετέφερε το γραπτό χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Ανδρέα Κονδύλη, ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημμένης υπηρεσιακής υποχρέωσής του στο εξωτερικό και αφού αποδέχτηκε τις πιο πάνω προτάσεις, εξέφρασε την πρόθεση της δημοτικής αρχής να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες για την ανάδειξη της αρχαίας ιστορίας του δήμου.

Ακολούθησαν πολλές τοποθετήσεις και υποβολή ερωτήσεων από τους παρευρισκόμενους.

ΑΛΙΜΟΣ 5/12/2023

-----

Τα κείμενα των ομιλιών του κ. Γ.Σταινχαουερ, της κ. Κ.Καζά και του κ. Αρ. Θωμόπουλου θα αναρτηθούν σύντομα.

Το βίντεο της εκδήλωσης, σε όχι πολύ καλή ανάλυση λόγω τεχνικού προβλήματος, μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=MfupATFYKGA&t=3593s


Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση :






Γεώργιος Σταϊνχάουερ

Αριστείδης Θωμόπουλος 


Αριστείδης Θωμόπουλος 

Στέφανος Διαμαντής 

Ναταλία Σερέτη

Αλέκος Ρήγας 

Θωμάς Γιούργας 










.



No comments:

Post a Comment