Εκδήλωση για τον Σπύρο Ασδραχά 

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 


Η ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ τιμά τον κορυφαίο ιστορικό και διανοούμενο Σπύρο Ασδραχά  διοργανώνοντας τη Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2023, εκδήλωση για το έργο του, με τον τίτλο: 

Σπύρος Aσδραχάς - Η Ιστορία είναι από τη φύση της ανατρεπική.

Έχουμε την μεγάλη χαρά και τιμή την συζήτηση να διευθύνει 

ο Νίκος Ξυδάκης, πρώην Αν. Υπουργός Πολιτισμού και Εξωτερικών  

και να συμμετέχουν οι ιστορικοί 

Δημήτρης Αρβανιτάκης, υπεύθυνος εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη, 

Άννα Ματθαίου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  και 

Πόπη Πολέμη, από το Βιβλιολογικό Εργαστήρι «Φίλιππος Ηλιού» (ΕΒΕ). 

Η εκδήλωση θα γίνει στο θεατρο Κάρολος Κουν, Υψηλάντου 31 και Θησείου, Άλιμος.

Ο τίτλος της εκδήλωσής μας έχει διατυπωθεί από τον ίδιο τον Σ. Ασδραχά σε συνέντευξή του στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας προς τους  ιστορικούς  Βαγγέλη Καραμανωλάκη  και Άννα Ματθαίου. Εκεί εξηγεί ότι η διανοητική σχέση με το παρελθόν οδηγεί σε μία κατανόηση της Λογικής της Ιστορίας που είναι χρήσιμη για την κατανόηση του παρόντος.  Ο ιστορικός κατανοεί την διαλεκτική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν και μπορεί να προτείνει ριζοσπαστικά- ανανεωτικά σχήματα για την καταγραφή και την ερμηνεία του παρελθόντος. Ο ίδιος ο Ασδραχάς με την επιστροφή του από τη Γαλλία στην Ελλάδα κατά την μεταπολίτευση ανανέωσε τον τρόπο και τη ματιά της ιστοριογραφίας δίνοντας έμφαση στην κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό. Μαζί με άλλους σημαντικούς συνοδοιπόρους ιστορικούς , όπως ο Φίλιππος Ηλιού και ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, δημιούργησε ιστοριογραφία έξω από τους θεσμούς , μακριά από την παραδοσιακή ιστοριογραφία του ακαδημαϊκού χώρου. 

Περισσότερα για το ίδιο και το έργο του μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο του Πέτρου-Ιωσήφ Στανγκανέλλη  που δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ της 18.12.17:

https://www.avgi.gr/entheta/261982_spyros-asdrahas-1933-2017?fbclid=IwAR1HoLDBV5pAggclql0bQCF-mX2vkD7UMgh31pckN2bMzILncxM6JCLN3kE

.
No comments:

Post a Comment