Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2020, ώρα 6 μμ Διαδικτυακή εκδήλωση «Σκέψεις και προβληματισμοί για την έμφυλη βία»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι» και η «ΣΤΑΣΗ στο Καλαμάκι» σας καλούν να παρακολουθήσετε διαδικτυακά την προβολή του ντοκιμαντέρ της Βίλμας Μενίκη «Οι Κατίνες μου».

Θα ακολουθήσει συζήτηση για τη θέση των γυναικών στην κοινωνία μας τότε και τώρα, τα στερεότυπα και την έμφυλη βία με τη δημιουργό του ντοκιμαντέρ Βίλμα Μενίκη, καθηγήτρια, τη Νένα Βενετσάνου, τραγουδίστρια και τραγουδοποιό και τη Μαρουλίνα Πλακάκη, μέλος των συλλογικοτήτων μας .Στη συζήτηση θα παρέμβουν εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων, συλλογικοτήτων και φορέων.

Το «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι» και η «ΣΤΑΣΗ στο Καλαμάκι» αφιερώνουν την εκδήλωση αυτή σε κάθε γυναίκα που σπάει τη σιωπή.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά απότις σελίδες μας στο Facebook https://www.facebook.com/anokatokalamaki και https://www.facebook.com/Στάση-στο-Καλαμάκι-109894250474349

Συντελεστές της ταινίας

Σκηνοθεσία, σενάριο, έρευνα: Βίλμα Μενίκη
Μοντάζ: Κάρμεν Ζωγράφου
Μουσική: Νένα Βενετσάνου, Stringless, Χριστίνα Κυριακίδου, Barbara Strozzi
Παραγωγή: Βίλμα Μενίκη, 2019
Διάρκεια: 74΄

Λίγα λόγια για τις Κατίνες

Η «Κατίνα» ήταν το περιοδικό της «Αυτόνομης Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης» που εμφανίστηκαν το 1985 και έδρασαν για μία δεκαετία. Δεκαπέντε γυναίκες, φοιτήτριες τότε, που αποτέλεσαν τον πυρήνα της ομάδας και οι εκατοντάδες άλλες, που ακολούθησαν, αμφισβήτησαν τα πατριαρχικά στερεότυπα της τότε κοινωνίας και έκαναν πρωτοποριακές για την εποχή τους δράσεις. Μεταξύ των πιο σημαντικών δράσεών τους ήταν:
η δημιουργία της SOS γραμμής για κακοποιημένες και βιασμένες γυναίκες που λειτουργούσε καθημερινά (1991-1995), φεστιβάλ γυναικών, διαμαρτυρίες και πορείες μέσα στην πόλη και η έκδοση του φεμινιστικού περιοδικού «Κατίνα» με 7 τεύχη.

Το ντοκιμαντέρ «Οι Κατίνες μου» επιχειρεί να καταγράψει σήμερα την ιστορία της ομάδας στη Θεσσαλονίκη και την πορεία της δημιουργού μέσα από αυτήν.

No comments:

Post a Comment