ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Εκδήλωση "ΕΛΛΗΝΙΚΟ η επόμενη μέρα"
Δευτέρα 12/2/24 Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου



Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που οργάνωσε η «Στάση στο Καλαμάκι»  με θέμα ΕΛΛΗΝΙΚΟ - Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ, τη Δευτέρα, 12-2-2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου. Η παρουσία και η συμμετοχή συμπολιτών μας από τον Άλιμο και από τους γειτονικούς  Δήμους στην πολύωρη συζήτηση καταδεικνύει το ενδιαφέρον που υπάρχει για το θέμα.

Οι ομιλητές,  Θάνος Ορφανός, περιφερειακός σύμβουλος και πρ. δήμαρχος Αλίμου, Χρήστος Κορτζίδης, δημοτικός σύμβουλος Ελληνικού-Αργυρούπολης και πρ. δήμαρχος της πόλης και Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπεύθυνος Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, μετείχαν  καθένας από τη θέση του στον πολύχρονο αγώνα για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού είτε μέσα από το κίνημα και την «Επιτροπή Αγώνα για την υπεράσπιση του Ελληνικού» μαζί με πολίτες και φορείς  είτε μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την «Κοινή Δράση των Δήμων Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας»  σε συνεργασία με το ΕΜΠ το οποίο εκπόνησε μια τεκμηριωμένη και βιώσιμη πρόταση για ένα Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου με δημόσιου χαρακτήρα. Από τότε πολλά μεσολάβησαν στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά, όπως έγινε φανερό από τη συζήτηση, όσα και όπως διασώθηκαν έχουν σχεδόν όλα ξηλωθεί.

Ειδικότερα, ο Θάνος  Ορφανός μίλησε για σημαντικά ζητήματα, μεταξύ άλλων το κοιμητήριο,  τη διαχείριση απορριμμάτων, τη μετατόπιση της κοίτης του ρέματος Τραχώνων και των εκβολών του, τη σοβαρή κυκλοφοριακή επιβάρυνση που ήδη βιώνουμε και την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, χωρίς καμιά κυκλοφοριακή μελέτη, το υδατοδρόμιο και την καταστροφή της παραλίας αυτής, τις (ανύπαρκτες) θέσεις εργασίας, το καζίνο και τις επιπτώσεις του.

Ο Χρήστος Κορτζίδης επικεντρώθηκε στις σοβαρές επιπτώσεις στις γειτονιές του Ελληνικού, στις χρήσεις και την πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους, τις αλλαγές στις χρήσεις και τον συντελεστή δόμησης στις όμορες  περιοχές, την παραλία, την κοπή πάρα πολλών υψηλών και παλαιών δέντρων, την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου στη γειτονιά Αγ. Παρασκευής, τα λάθη στο κτήριο ΑμεΑ, τη σήραγγα Καρέα και τα σχέδια για τη Λ. Βουλιαγμένης, την εκτίναξη των αντικειμενικών αξιών κατοικιών.  Κατέληξε ότι είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε δημόσια ότι ήταν ρεαλιστικός ένας άλλος τρόπος αξιοποίησης του πρ.αεροδρομίου, και ταυτόχρονα να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να κοινοποιούμε κάθε πληροφορία ώστε να ενημερώνονται και να κινητοποιούνται οι πολίτες που θίγονται και ενδιαφέρονται.

Ο Νίκος Μπελαβίλας έκανε αναφορά στις πολύ δύσκολες συνθήκες και τις αφόρητες πιέσεις για να ξεπουληθεί το Ελληνικό που αντιμετώπισε η επιτροπή διαπραγμάτευσης  το 2016-2017, στα όσα τότε διασώθηκαν και σήμερα ανατρέπονται συνεχώς.  Επικεντρώθηκε στην ανάδειξη των επιμέρους ζητημάτων για τα οποία όπως πιστεύει έχουμε δυνατότητα να παλέψουμε π.χ. ρέματα, αυτοκινητόδρομοι, αποκοπή από την θάλασσα, αθλητικό κέντρο, κοπή υψηλού πρασίνου κ.ά. Επίσης σχολίασε και αυτός το ντόμινο ακρίβειας που προκαλεί η έκρηξη των αξιών γης,  σε βάρος των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων που ίσως αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τελικά την περιοχή. Κάλεσε με τη σειρά του να υπερασπιστούμε όσα ακόμη μπορούμε συλλογικά με έναν σίγουρο, καθαρό και τεκμηριωμένο λόγο. 

Από το κοινό τέθηκαν και άλλα θέματα όπως π.χ. η λειτουργία του Διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης, οι επιπτώσεις που θα προκύψουν για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας της νέας πόλης στο Ελληνικό σε όλα τα νότια προάστια όπως π.χ. αυξημένες ανάγκες ηλεκτροδότησης, ΠΥΡΚΑΛ κ.ά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρ. Κονδύλης ο οποίος πήρε το λόγο και τόνισε ότι δεν πρόκειται πλέον για επένδυση αλλά για real estate και ότι οι νομοθεσία για το Ελληνικό αλλάζει συνεχώς από την κυβέρνηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Lamda. Συμμετείχαν επίσης ο , ο οποίος και πήρε τον λόγο,  ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Αλίμου ΕΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΛΙΜΟ, δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Γιούργας και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Ορφανός, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης" δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κοκκίνης, η Γιάννα Κωνσταντίνου, δημοτική σύμβουλος Αγ. Δημητρίου με την Κίνηση Αλλάζουμε την Πόλη, οι πρ. δημοτικοί σύμβουλοι Αλίμου Αμαλία Αθανασοπούλου, Αλέκα Γιαννούτσου, Δημήτρης Δόγκας και οι πρ. επικεφαλής δημοτικοί σύμβουλοι των Δημοτικών Κινήσεων "Ανατροπή στη Γλυφάδα" Τάσος Ταστάνης και "Ηλίου-Πόλης Ηλιούπολη" Χρήστος Κοκκοτίνης, εκπρόσωποι φορέων της πόλης μας, Νίκος Φατσέας από τον Σύλλογο Μυρτιδιώτισσα, Βασιλική Κοιλάκου, πρόεδρος, Μίλτος Νικολαΐδης και Πόπη Μαστρογιαννοπούλου από τον Σύλλογο Θουκυδίδης ο Αλιμούσιος, Βαγγέλης Σμπράος από τον Σύλλογο Victor Artan, Κλέα Μανωλαράκη από τον Σύλλογο Κρητών Αλίμου και πρώην δημοτική σύμβουλος επίσης.

Σημαντικό συμπέρασμα που προέκυψε από την πολύωρη συζήτηση είναι η αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένας τρόπος άμεσης επεξεργασίας των πληροφοριών και ενημέρωσης όλων των πολιτών για τις εξελίξεις στο Ελληνικό, ώστε -και αυτό είναι σημαντικότερο- να ξαναστήσουμε ένα κοινό μέτωπο, μαζί πολίτες, οργανώσεις, αυτοδιοικητικοί,  από κάθε χώρο, όσοι θιγόμαστε, για να δρούμε και να παρεμβαίνουμε για την απόκρουση των σοβαρών επιπτώσεων της επένδυσης στις πόλεις και τις ζωές μας. 

_____________


Ολόκληρη την συζήτηση μπορείτε να παρακολουθήσετε στο κανάλι μας στο You Tube εδω: 

 https://youtu.be/z1tHeSjyydw 


Φωτογραφίες από την εκδήλωση: 


























..


No comments:

Post a Comment