ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Ο «Πράσινος Πύργος» (sic) του Ελληνικού



Αυτό το τερατούργημα δίπλα στη θάλασσα του Αγίου Κοσμά,
ο περιβόητος «πράσινος» (!) ουρανοξύστης Marina Tower, ύψους 200 μέτρων και 45 ορόφων,
στα πρότυπα του Ντουμπάι, θα αποτελεί το υψηλότερο παραθαλάσσιο κτίριο της Μεσογείου. 




Ο εκπρόσωπος της Lamda σε πρόσφατη παρουσίαση των σχεδιασμών της εταιρείας παρουσίασε τον «πράσινο» πύργο που θα κατασκευαστεί στην παραλία του Ελληνικού. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει, χωρίς ίχνος ντροπής, ότι «Η αισθητική του οποίου θα είναι τέτοια που θα τον καταστεί σαν σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο αρχιτεκτονικό χάρτη»! Και αυτό στην πόλη με ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα της ανθρωπότητας, με ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς: την Ακρόπολη. 

Ο καθηγητής Δημήτρης Κατζουράκης -αρχιτέκτονας, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών- όχι μόνο χαρακτηρίζει ιεροσυλία την κατασκευή του πύργου αλλά και υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα ήταν πάντα χώρα του μέτρου:

 «Η χώρα μας δεν έχει ανάγκη τέτοιες αρχιτεκτονικές αναφορές. Η χώρα έχει διδάξει την ανθρωπότητα για το νόημα των εννοιών «μέτρο», «αναλογία», «ανθρώπινη κλίμακα», «χρυσή τομή». Να θυμηθούμε τους κυκλαδίτικους οικισμούς. Το σπίτι του Ροδάκη στην Αίγινα, τη Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό, τη Χρυσοπηγή στη Σίφνο, από τα πιο παλιά. Το σπίτι του Κωνσταντινίδη στην Ανάβυσσο, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Καραντινού στη Θεσσαλονίκη, το Ωδείο του Δεσποτόπουλου στην Αθήνα, την πολυκατοικία του Βαλσαμάκη στους Αμπελοκήπους, την πολυκατοικία του Βαλεντή στη Στουρνάρα και Ζαΐμη, τα σχολεία του Μεσοπολέμου του Πικιώνη, των Παπαδάκη, Μιχαηλίδη και άλλων σπουδαίων δημιουργών που διδάσκονται στις Αρχιτεκτονικές Σχολές του εξωτερικού. Πρέπει να μάθει αυτός ο κύριος [ο εκπρόσωπος της Lamda] πως: Η Αττική δεν είναι Ντουμπάι και Εμιράτα. Είναι ένας ξεχωριστός τόπος με έντονο γλυπτικό φυσικό ανάγλυφο και ιερά τοπόσημα• και πως: Η πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος θα είναι ένας καταστροφικός βιασμός της γενέθλιας γης μας».

Η αισθητική των «επενδυτών» είναι η αισθητική των Ελλήνων παλιών και νέων νεόπλουτων και των σείχηδων της αραβικής χερσονήσου και το σημείο αναφοράς τους το κέρδος και μόνο το κέρδος σε βάρος τόσο του περιβάλλοντος –και ας βαφτίζουν αυτό το τερατούργημα «πράσινο πύργο»- όσο και της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Δυστυχώς, οι δήμαρχοι της περιοχής βαυκαλίζονται την «Αθηναϊκή Ριβιέρα». Είναι βαθειά νυχτωμένοι. Η καταστροφή, γιατί περί καταστροφής πρόκειται, θα είναι μη ανατρέψιμη.





.

No comments:

Post a Comment