Από την πάλη ενάντια στη χούντα στον αγώνα κατά του φασισμού σήμερα

Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου του 2021 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της «Στάσης στο Καλαμάκι», με τίτλο “Από την πάλη ενάντια στη χούντα στον αγώνα κατά του φασισμού σήμερα”. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην 48η επέτειο του Πολυτεχνείου. Πραγματοποιήθηκε στο θέατρο “Κάρολος Κουν” στον Άλιμο και εκτός από τους παρισταμένους, που την παρακολούθησαν με τήρηση των κανόνων προστασίας από τον covid-19, είχαν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν ζωντανά από το σπίτι τους και οι φίλοι της Στάσης στο Καλαμάκι μέσω της σελίδας μας στο facebook και του ιστότοπού μας. Το βίντεο της εκδήλωσης θα παραμείνει διαθέσιμο, όπως και τα βίντεο των άλλων εκδηλώσεων, αναρτημένο τα κανάλια στο youtube της «Στάσης στο Καλαμάκι» και  του «Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι» και  ως ενημερωτικό υλικό για τους φίλους που δεν πρόλαβαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, για εκπαιδευτικούς, μαθητές και κάθε ενδιαφερόμενο. 

Καλεσμένοι ομιλητές: 
Η Κατερίνα Παπαγκίκα, γιατρός, μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθένων Αντιστασιακών της περιόδου 1967-1974. Στη διάρκεια της δικτατορίας ήταν μέλος της ΚΝΕ / Αντι-ΕΦΕΕ. Συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 1974 και βασανίστηκεΣήμερα συμμετέχει ενεργά σε συλλογικές δρασεις και κινηματα.
Ο Παύλος Κλαυδιανός, δημοσιογράφος και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας “Εποχή”. Την περίοδο της δικτατορίας υπήρξε μέλος της οργάνωσης ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ, συνελήφθη, βασανίστηκε στην ταράτσα της οδού Μπουμπουλίνας και στο στρατόπεδο Διονύσου και καταδικάστηκε σε 21 χρόνια κάθειρξη. 
Ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθήνας και πρόεδρός της. Επίσης ιδρυτικό μέλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας και εκλεγμένος εκπρόσωπος της, πέντε φορές στο Δ.Σ. στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Συνήγορος σε πολλές υποθέσεις κοινωνικοπολιτικού και κινηματικού ενδιαφέροντος με κορυφαία τη συμμετοχή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής. 
 Η Αλεξάνδρα Κορωναίου, καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, της οποίας η ερευνητική της δραστηριότητα μέσα από το εργαστήριο «Κοινωνικής και Πολιτικής Ψυχολογίας» αφορά κυρίως τους νέους. Αυτή η ερευνητική της δραστηριότητα έφερε την Αλεξάνδρα Κορωναίου ως πρόσκληση της τελευταίας στιγμής μεν, πολύ ουσιαστικής όμως, στο πάνελ των ομιλητών. 
 Η Μαρία Τζαμπάζη, υπεύθυνη για τους Ρομά στο τμήμα Κοινωνικής Αληλλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ και με πλούσια πείρα ως διαμεσολαβήτρια των Ρομά στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Μαρία Τζαμπάζη μας έκανε την τιμή να ταξιδέψει από τη Ξάνθη για να συμμετάσχει στην εκδήλωσή μας. 
 Την συζήτηση, λόγω αιφνίδιας ασθένειας του Νίκου Ξυδάκη, συντόνισε το μέλος της Στάσης στο Καλαμάκι Αγγελική Τσάτση- Βαγγή, καθηγήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Με αφετηρία την αναφορά στον αγώνα των φοιτητών στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του 1973, οι ομιλητές εξέφρασαν την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους για ζητήματα πολιτικής και  κοινωνικής παθογένειας της Ελληνικής κοινωνίας. Διαπίστωσαν επίσης μια συντηρητική στροφή του πολιτικού κόσμου στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Επικεντρώθηκαν όμως στην αναβίωση του φασισμού στην Ελλάδα σήμερα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για φαινόμενα διείσδυσής του στους νέους. Μίλησαν για τον ρατσισμό, την περιστολή των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την βία, την ανισότητα οικονομική και κοινωνική. Αναφέρθηκαν όμως και στην αισιοδοξία που φέρνει η επιτυχία του Αντιφασιστικού Αγώνα, όπως αυτός εκφράστηκε από τις μαζικές διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια, τις πορείες και τις εκδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που οδήγησε στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Επιτυχία που δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό το λαϊκό κίνημα αλλά σε εγρήγορση. 

 Το μήνυμα των ομιλητών ήταν ότι ο φασισμός αλλάζει μάσκες στην πάροδο του χρόνου, εκμεταλλεύται την απαξίωση του πολιτικού κόσμου, την έκπτωση των ιδεολογιών, τις δυστοπικές συνθήκες που επικρατούν στο σύγχρονο κόσμο με τις αλεπάλληλες κρίσεις -όπως έχει κάνει και στο παρελθόν- και ψάχνει να βρει αποδιοπομπαίο τράγο για να του φορτώσει τα προβλήματα του παρόντος στον Άλλο, τον αδύναμο, τον μετανάστη, τον φτωχό, τον αμόρφωτο. Αξιοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να «ψαρέψει» απελπισμένους και περιθωριοποιημένους. Και προβάλλει το μοντέλο της βίαιης συμπεριφοράς, που εκτονώνει το θυμικό όλων αυτών των περιθωριακών. 

Καθήκον των ενεργών πολιτών να αποκαλύψουν τα κέντρα που προωθούν την φασιστική ιδεολογία και πρακτική. Να αναδείξουν την αξία της Συλλογικής Δράσης και της Ενότητας. Μοναδική διέξοδος ο διαρκής Αγώνας στο Πνεύμα του Πολυτεχνείου ώστε να γίνει πραγματικότητα το σύνθημα του Πολυτεχνείου: «Απόψε πεθαίνει ο Φασισμός».

Παρακολουθείστε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=ongywBNTEmM

















No comments:

Post a Comment