Την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε η 2η εκδήλωση του «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι» και της «ΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ», με τίτλο “Το κλέφτικο τραγούδι και η Επανάσταση του 1821”, αφιέρωμα στα πλαίσια του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Η εκδήλωση ήταν διαδικτυακή μέσω zoom, διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, και αναμεταδόθηκε ζωντανά από τις σελίδες στο facebook των διοργανωτών και της εφημερίδας «Η Εποχή», την ιστοσελίδα Left.gr και την παρακολούθησαν πάνω από 180 άτομα. Το βίντεο της εκδήλωσης θα παραμείνει διαθέσιμο, όπως και το βίντεο της προηγούμενης εκδήλωσης για το 1821 και τον Ρήγα Φερραίο, αναρτημένο στους ιστότοπους και τα κανάλια στο youtube του «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι» και της «ΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ» ως ενημερωτικό υλικό για τους φίλους που δεν πρόλαβαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, για εκπαιδευτικούς, μαθητές και κάθε ενδιαφερόμενο. 

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος και Διευθυντής του ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο 105,5» ο οποίος έχει διατελέσει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015-2019, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ομιλητές:

Ο Παντελής Μπουκάλας, ποιητής, συγγραφέας, επιμελητής εκδόσεων, μεταφραστής, διδάκτωρ της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Βαθύς γνώστης και μελετητής του Δημοτικού τραγουδιού για το οποίο έχει εκδώσει τα βιβλία: “Κόκκιν’ αχείλι εφίλησα”,  “Όταν το ρήμα γίνεται όνομα”, “Δημοτικά τραγουδάκια εθνικά μαζεμένα από τους τραγουδιστάδες εις το…”, “Το αίμα της αγάπης”, “Κλέφτικα τραγούδια”. 

Ο Νίκος Θεοτοκάς, ιστορικός, καθηγητής Ιστορικής και Θεωρητικής Κοινωνιολογίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του περιοδικού Δοκιμές- Επιθεώρηση Κοινωνικών Σπουδών, μέλος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζά. 

Στην εκδήλωση ακούστηκαν βιντεοσκοπημένα τραγούδια από τη μουσική σειρά “Ήρωες” του Μάνου Αχαλινωτόπουλου, διαπρεπή κλαρινετίστα και καθηγητή μουσικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης. Όπως ο ίδιος μας πληροφορεί, η σειρά “Ήρωες”, αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, είναι παραδοσιακά τραγούδια που εκτελούνται από 2 μουσικά όργανα, κλαρίνο και λαούτο, και μία φωνή σε κάποια γωνιά της πόλης απλά και ανεπιτήδευτα, χωρίς μικρόφωνο. Κάθε τραγούδι είναι αφιερωμένο σε κάποιον ήρωα της Επανάστασης και ιστορεί τη ζωή του, τους αγώνες του, τις πικρίες του, τους πόθους του.

Η εκδήλωση “Το κλέφτικο τραγούδι και η Επανάσταση του 1821” ήταν αφιερωμένη στον Σπύρο Ασδραχά, τον ιστορικό, που με την επιστημονική και ερευνητική του ματιά και το πολυσχιδές έργο του, ανανέωσε την ιστορική επιστήμη στη μεταπολεμική Ελλάδα. Τον ιστορικό που πίστευε στην “ιστορία των αφανών”, στην έρευνα και την ανάδειξη της ιστορίας των ταπεινών απλών ανθρώπων και των ομάδων, που δεν βρίσκονταν στην κορυφή της κοινωνικής και οικονομικής πυραμίδας. Τα άφωνα πρόσωπα της ιστορίας, τα οποία μέσα από τις διαδρομές του επαναστατικού κινήματος, απόκτησαν ταξική αυτοσυνειδησία.

Ο Σπύρος Ασδραχάς, στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης, μελέτησε το φαινόμενο του κλεφταρματολισμού την πρώτη περίοδο της επιστημονικής του ενασχόλησης από το 1954-1965. Η μελέτη του επικεντρώθηκε στα αρχεία της Λευκάδας και μας έδωσε ένα αποτύπωμα των κλεφταρματολών της περιοχής και τις προσπάθειες των Επτανησιακών Αρχών να τις ελέγξουν. Πρωτοπόρος στην Ελληνική και Διεθνή Επιστημονική κοινότητα χρησιμοποίησε τους όρους “Πρωτόγονη Επανάσταση” και “Κοινωνική Ληστεία” για να περιγράψει την πολυσύνθετη και πολύπλοκη πραγματικότητα των κλεφτών και των αρματολών που εγκλωβισμένοι σε ένα περίπλοκο πλέγμα εξουσίας των Οθωμανικών και Βενετικών αρχών αναγκάζονταν να καταφύγουν στην εξέγερση και τη ληστεία, που τους επέτρεπε να διεκδικούν θέση σε αυτό το κοινωνικό τοπίο. 

_______________________________

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση μαγνητοσκοπημένη 









No comments:

Post a Comment