Προβολή του ντοκιμαντέρ "ΘΑ ΠΕΣΕΙ Η ΝΥΧΤΑ" και συζήτηση 15/2/2020


Λίγα λόγια για την ταινία.
"Το «κρυμμένο» Ολοκαύτωμα*
Πρόκειται για το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Αντρέ Σίνγκερ «Θα πέσει η νύχτα» στο οποίο περιγράφεται ο τρόπος που αποτυπώθηκαν στον κινηματογραφικό φακό οι πρώτες εικόνες που αντίκρισαν στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης το 1945 οι συμμαχικές δυνάμεις. Το αρχικό μοντάζ είχε ανατεθεί το 1945 στον Αλφρεντ Χίτσκοκ. Σκοπός ήταν να χρησιμοποιηθεί τότε το ντοκιμαντέρ για την «αναδιαπαιδαγώγηση» του γερμανικού πληθυσμού, σε μια περίοδο που η κυρίαρχη αντίδραση των κατοίκων της ηττημένης Γερμανίας ήταν ότι «δεν γνώριζαν»,όμως η ταινία ουδέποτε ολοκληρώθηκε.
Οι πολιτικές προτεραιότητες της περιόδου δεν ευνοούσαν την ανάδειξη του ναζιστικού εγκλήματος σε όλη του την έκταση.Yπήρξε άνωθεν απόφαση για τη μη ολοκλήρωση της ταινίας.Τελικά μόλις το 2014 ολοκληρώθηκε η ανασύσταση του ντοκιμαντέρ, αλλά το γεγονός ότι επί 70 χρόνια βρισκόταν κρυμμένο στις αποθήκες του Αυτοκρατορικού Μουσείου αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους αμφισβητούν το Ολοκαύτωμα ή θέλουν να σχετικοποιήσουν το μέγεθος του ναζιστικού εγκλήματος.
Ασφαλώς υπάρχουν και άλλα σημαντικά ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα. Αλλά το ντοκιμαντέρ του Χίτσκοκ έχει την ιδιαιτερότητα να αποτελείται από εκείνες τις πρώτες σκηνές της απελευθέρωσης και γυρίστηκε από ανθρώπους (κινηματογραφιστές αλλά και στρατιώτες) οι οποίοι δεν γνώριζαν καν τι συνέβαινε στα στρατόπεδα. Η άμεση αυτή ματιά το καθιστά μοναδικό τεκμήριο. 



No comments:

Post a Comment