Παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Μαστρογιαννόπουλου
Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών ∆ιεθνών 
Γ΄ Κύκλος : Η 3η Κουμμουνιστκή Διεθνής (Β΄ τόμος)




Η συλλογικότητά μας σας καλεί την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024 στις 7.30 μμ στο Β΄ ΚΑΠΗ Αλίμου (Ελ.Βενιζέλου 17, Άνω Καλαμάκι) στην παρουσίαση του βιβλίου του ιδρυτικού μας μελους Τάκη Μαστρογιαννόπουλου :   

Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών ∆ιεθνών 
Γ΄ Κύκλος : Η 3η Κουμμουνιστκή Διεθνής (Β΄ τόμος).

Για το βιβλίο θα συνομιλήσουν ο Κώστας Αθανασίου, μεταφραστής, ο Παύλος Κλαυδιανός, δημοσιογράφος, η Άννα Μαραγκάκη, μεταφράστρια και επιμελήτρια εκδόσεων και ο συγγραφέας.


Για το βιβλίο έγραψαν :

Κομμουνισμός -Η ελπίδα και η τραγωδία. Του Χρήστου Λάσκου 


Μία πολύτιμη μελέτη γράφει ο Χ. Κεφαλής για την Εφ. Συντακτών 


Δημοσίευμα στην Εποχή του Χάρη Γολέμη



Από το Δελτίο Τύπου των εκδόσεων Τόπος για την πρώτη έκδση του βιβλίου αντιγράφουμε τα παρακάτω:

Με τον δεύτερο τόµο για την 3η Κοµµουνιστική ∆ιεθνή ολοκληρώνεται η τριλογία του Τάκη Μαστρογιαννόπουλου Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών ∆ιεθνών. Στο µέρος αυτό συνεχίζεται η παρουσίαση της συγκρότησης των κοµµουνιστικών κοµµάτων σε µια σειρά από χώρες: Πολωνία, Φινλανδία, Αγγλία, Ισπανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, ΗΠΑ και Κίνα.

Στη συνέχεια εξετάζεται η πορεία της 3ης Κοµµουνιστικής ∆ιεθνούς την περίοδο του µεσοπολέµου, η οποία σφραγίστηκε από µεγάλα επαναστατικά γεγονότα: η γενική απεργία στη Βρετανία στα 1926, η κινέζικη επανάσταση 1925-1927, η επανάσταση στην Αυστρία στα 1927 και 1934, ο ισπανικός εµφύλιος πόλεµος ο οποίος έληξε άδοξα στις αρχές του 1939. Συζητούνται ακόµη τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στην επικράτηση του φασισµού στη Γερµανία και στην επιβολή  αυταρχικών καθεστώτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, καθώς και οι εµπειρίες του Λαϊκού Μετώπου σε Ισπανία και Γαλλία.

Οι εσωτερικές εντάσεις, οι αντιθέσεις και οι σκληρές συγκρούσεις στην ΕΣΣ∆, µε τα αιµατηρά τους αποτελέσµατα –τα οποία οδήγησαν στην επικράτηση του σταλινικού φαινοµένου στο εσωτερικό του κοµµουνιστικού κινήµατος– έχουν τη θέση τους στην ιστορική αφήγηση. Αφήγηση η οποία δεν περιορίζεται στους «νικητές», αλλά επεκτείνεται και στις αντιπολιτευόµενες διεθνείς κινήσεις και προσωπικότητες.

Η εξιστόρηση ολοκληρώνεται µε τη διάλυση της ∆ιεθνούς µέσα στα ταραγµένα χρόνια του καταστροφικού για την ανθρωπότητα ∆εύτερου Παγκοσµίου Πολέµου.
_____________________

Ο Τάκης Μαστρογιαννόπουλος γεννήθηκε το 1946 στον Άλιµο, όπου και διαµένει. ∆ραστηριοποιήθηκε πολιτικά στον χώρο της ανανεωτικής κοµµουνιστικής και σήµερα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Συνεργάζεται επί µακρόν και αρθρογραφεί τακτικά στην εφηµερίδα Η Εποχή, υπήρξε εκδότης του περιοδικού Το Στίγµα, ενώ συµµετείχε και στη συντακτική οµάδα του περιοδικού Μαρξιστική Σκέψη.


Από τις εκδόσεις Τόπος κυκλοφορούν επίσης τα ββλία του :

Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών Διεθνών Κύκλος 1ος: Από τους Προδρόμους στην 1η Διεθνή 



Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών Διεθνών: Β' Κύκλος Η 2η Σοσιαλιστική Διεθνής 



Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών διεθνών: Γ΄ κύκλος: Η 3η Κομμουνιστική Διεθνής, Α΄ Τόμος